Nu tar den nya stadsdelen Kattvikskajen i Hudiksvall form. Från en historia av sjöfartshandel med export av timmer till en helt ny kustnära stadsdel med 500 bostäder, serviceinrättningar och kontor. Ett av de första trähusen som uppförs i stadsdelen är ett högt kontor med utmanande geometri – och byggs väderskyddat.
KL-trähus under delvis fristående väderskydd
PÅ EN HÖRNTOMT UPPFÖRS ETT KONTORSHUS I KL-TRÄ OVANPÅ ETT VÅNINGSPLAN AV BETONG.
Byggnadens geometri kan liknas med ett ”v” och kommer ha en av stadsdelens högsta taknockshöjder på 20 meter. Totalentreprenören JSB antog uppdraget i samarbete med ställningsentreprenören Bergnäset Ställningsmontage som uppför arbetsställning och väderskydd.
– Fastighets AB Glysis har kravställt väderskydd av trästommen. Kontorsbyggnaden kommer bli 5 våningar hög varav bottenvåning i betong och övriga 4 våningar i KL-trä, förklarar Jimmy Wallner, entreprenadchef på JSB Construction AB.
– Vi ville ha ett extra skydd över trästommen då väderförhållandena kan skifta ganska mycket. För att undvika att få in fukt i trästommen tog vi ett beslut om att kravställa om ett väderskydd. Texten i upphandlingen kring väderskyddet var ganska generell, berättar Pär Widell, vd på Fastighets AB Glysis.
Så kunde vi väderskydda byggnaden med smarta förankringar och ballast
Bergnäsets Mats Sättlin, ansvarig för resursoptimering och anbud, gick igenom förutsättningarna för ett fristående väderskydd genom att utgå från de typfall för väderskyddet Layher Keder XL. Det stod tidigt klart att stödställningen skulle bli alltför bred för den mark som fanns tillgänglig runt byggnaden samt att väderskydda hela fastigheten under ett och samma väderskydd skulle vara svårt att uppnå.
– Vi såg att det inte fanns utrymme för en stödställning på 7,5 meters bredd, vilket krävdes då väderskyddet skulle kunna öppnas minst 13 meter, så vi tog kontakt med Layher i princip direkt för support. Efter diskussioner med Fredrik Wik på Layhers tekniska support, och bollande med olika konstruktionsritningar, fick vi ner stödställningen till 2 gånger 2,57 fack. Detta blev möjligt genom förankringar i bottenvåningens 4,5 meter höga betongväggar och valv, innergårdens bottenplatta och 250 ton ballast i stödställningen. Vi förstärkte också med dubbla spiror de första 6 meterna i stödställningen. Totalt blev ställningen är 22 meter hög inklusive väderskydd, förklarar Mats.
Mats Sättlin, Bergnäset
Foto: Bergnäset Ställningsmontage Text: Hannah Fhager